GHID ATEROSCLEROZA

        Ateroscleroza presupune ingrosarea  (scleroza)  arterelor la nivelul peretilor arterelor medii si mari, prin dezvoltarea neregulata de material lipidic ( placi de grasimi aterosclerotice ).

        Afectarea arterelor medii si mari la nivelul creierului, inimii, rinichilor si a altor organe vitale, precum si la nivelul membrelor inferioare, conduce la reducerea sau blocarea fluxului sanguin in arterele respective.

        Ateroscleroza presupune si existent unui proces inflamator evidentiat de prezenta unor tipuri de celule albe ( prezente in timpul inflamatiei ) – limfocite, monocite si macrofage.

        Monocitele din fluxul sanguin patrund in peretele vascular care colecteaza colesterolul si alte substante lipidice . Cu timpul formeaza depozite cu aspect neregulat ( ateroame ) pe peretele interior al vasului de sange.

        Ateroamele pot fi distribuite aleator pe traiectul arterelor dar si cu predilectie la bifurcatia arterelor. Arterele ingrosate isi pierd elasticitatea si contribuie la cresterea tensiunii arteriale. Pe masura ce ateromul creste, vasul se ingusteaza.

        Cand apar depuneri de calciu pe placa, aceasta devine friabila, apar rupturi si devine instabila. Sangele patrunde in placa friabila, o poate desprinde si transporta in torentul sanguin sau poate bloca artera.

        Masa de grasime se transforma intr-un tromb de sange. Cheagul de sange se poate detasa ( devenind embol ) si poate bloca o artera dintr-o alta parte a organismului sau poate cauza infarctul sau accidentul  cerebral.

                    IDEAL

  • Evitati fumatul. Acesta creste adezivitatea plachetelor de colesterol “rau”.
  • Evitati obezitatea, sedentarismul, consumul de zahar si grasimi animale - ateroscleroza este in stransa legatura cu nivelul ridicat de colesterol si cu diabetul.
  • Consumati fructe, legume si cereale integrale pentru ca sunt foarte bogate in substante nutritive si fibre de protectie impotriva aterosclerozei

Accesati aici : CONSILIERE PERSONALA si TERAPIE

  • Simptomele apar abia dupa ce arterele se ingusteaza cu peste 70% in diametru.
  • Ingustarea arterelor produce durere cardiaca ( angina ), insuficienta cardiaca, tulburari de ritm sau insuficienta renala, crampe musculare.
  • Blocarea arterelor produce infarctul miocardic sau accident vascular cerebral.

This is an animated dialog which is useful for displaying information. The dialog window can be moved, resized and closed with the 'x' icon.