DIETA OBLIGATORIE

       Hrana sanatoasa este vitala.

       Funcţia nutrienţilor este esenţiala în producţia celulelor din corp şi în reacţiile chimice care ne ţin în viaţă.

      Nutrientii trebuie să fie furnizati in dieta pentru rezistenta la boli, producerea de energie, creşterea si  repararea ţesuturilor;  producţia de sânge, hormoni, etc.

       Fructele,  legumele şi cerealele integrale sunt foarte bogate în substanţe nutritive şi fibre de protectie.

       O dietă săracă în grăsimi si bogata in alimente alcaline construiesc sănătătea ficatului si cea cardiovasculară, care sustin sanatatea intregului organism.

                         CANCERUL, DIETA OBLIGATORIE

  • In studiul Oxford : vegetarienii au redus riscul de cancer cu 39%, comparativ cu omnivorii.
  • În studiul care a analizat 90.000 asistente medicale americane, cancerul la cele care au mâncat carne în fiecare zi a fost de 2,5 ori mai frecvent decat la cele vegetariene.
  • Cancerul de san si de prostată este favorizat de aportul ridicat de carne din dieta.
  • Cercetatorii din Boston au descoperit cum dieta cu tomate pentru 48 000 de medici a redus riscul de cancer de prostată cu 45 %. Substanţa activa responsabila este licopenul, care se găseşte în roşii. Acesta  este un agent cert de protecţie.

             ALIMENTE RECOMANDATE

       Folositi cu incredere : morcovi, telina, patrunjel, macris, rosii, usturoi, ceapa, praz, ardei, sfecla rosie, spanac, gulii, conopida, broccoli, varza, linte, fasole, cereale integrale, ovaz, lucerna, salata, rubarba, verdeturi, dovleac, mere, lamai, portocale, grapefruit, kiwi, coacaze, cirese, ananas, nectarine, banane.

      Consumati zilnic 4 mese x 300g ( min 60% cruditati ) cu max 500 Kcal fiecare.

     Alcatuiti-va portiile folosind alternativ  minim 5 alimente zilnic, din cele prezentate mai sus.

  • Consumati fructele şi legumele proaspete si crude.
  • Dacă trebuie să se gătească faceti-o pentru scurt timp ( 5 -15 min, cu pagube minime ) şi întotdeauna sub abur (nu se fierbe, coace sau frige ).
  • Datorita gatitului la peste 60 C nu beneficiem de nici un fel de enzime si factori nutritivi vii.
  • Enzimele pancreatice si enzimele oxidante sunt vitale pentru curatarea tesutului tumoral.

     Consumati in fiecare zi minim 2 l de apa plata, pura, cu pH min 7,5 ( ideal Perla Moldovei, pH 8,8 ) si 0,8 l de sucuri de fructe si legume.

  • Suc de mere cu morcovi in cantitati egale ( 200 ml )
  • Suc exclusiv din morcovi ( 200 ml )
  • Suc verde : salata, andive, varza rosie, ardei verde, mar si macris ( 200 ml )
  • Suc de portocale, eventual cu lamaie sau grapefruit ( 200 ml )

ALIMENTE CONSUMATE CU MODERATIE                                                                                                      

       Alternativ lactate/peste                                                                                                

  • Derivate din lapte de capra : sana, kefir, iaurt (0,2 – 0,7% grasimi, 100g x 2 / saptamana)
  • Peste salbatic -somon, macrou, sardine, hering, stavrid, pastrav (100 g x 2 ori /saptamana)

 INTERZIS ALIMENTE ACIDE

  • Zahar, carne, oua, lapte, branza
  • Ciuperci, arahide, fructe uscate, porumb,
  • Alimentele prajite, fripte, procesate, conservate, sarate, zaharate, rafinate, afumate, murate, iradiate

Carnea nu are fibre dietetice, se elimina lent din intestine si produce acid uric si toxine.

  • Este  asociata cu cancerul si bolile de inimă, rinichi şi ficat.

   ALTE BENEFICII

  • Vegetarienii au mai puţine probleme de greutate şi au un risc mai mic de a dezvolta diabet
  • Foarte putini vegetarieni dezvolta pietre biliare.
  • Vegetarienii au un risc mai mic de boli coronariene.
  • Dietele vegetariene au puţin colesterol.

       Acidul linoleic şi acidul alfa linoleic, doi acizi graşi polinesaturaţi, trebuie să fie prezenţi în dietă deoarece nu pot fi creaţi de organism.

  • Acidul linoleic este deosebit de abundent în dieta vegetariană, în timp ce acidul alfa linoleic este mult mai rar.
  • Acidul linoleic alfa se poate găsi în seminţe de in, fasole, soia şi uleiuri de rapiţă, leguminoase, nuci şi în legume cu frunze verzi , în cantităţi mai mici.

       Anumite tipuri de peşte, cum ar fi soiurile de apă rece (de exemplu macrou, somon, hering) sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă,ca urmare a grăsimilor de protecţie pe care le conţin.

  • Acizii graşi - EPA şi DHA sunt găsiţi doar în peşte, aşa că este foarte important pentru vegetarieni să obţină un aport bun de acid linoleic alfa.
  • EPA şi DHA sunt derivati din acidul linoleic alfa si sunt deosebit de importanţi pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare.

             Radicalii liberi „cei mai mari inamici”

      Radicalii liberi din organism  sunt substanţe eliberate în organism, in timpul procesului de oxidare. Aceste substante sunt determinate de radiaţii, medicamente, pesticide, poluanţii din aer şi apă, aditivii alimentari, alcoolul si fumatul .

  • Sunt molecule instabile care pot afecta ţesuturile noastre, fac ravagii cu materialul genetic al celulelor noastre şi duc la mutaţii şi modificări canceroase.
  • Provoacă modificări celulare ce duc la boli imunitare, metabolice sau degenerative precum cancer, diabetul zaharat, artrita reumatoidă sau boli cardiovasculare.
  • Produc interferenţe cu programarea ADN-ului, îmbătrânire prematură, boli de inimă, SIDA, artrită, cancer, cataractă, alergii şi diabet zaharat.

    ANTIOXIDANTII

       Antioxidanţii sunt agentii benefici ai mecanismului nostru natural de apărare impotriva radicalilor liberi.

  • Protejeaza împotriva cancerului şi bolilor de inimă.

      Consumati mulţi morcovi, telina, patrunjel, rosii, broccoli, varza, mere, portocale; beti sucuri de legume si fructe si multa apa !

  • Consumatorii de legume si fructe reduc la jumătate rata de cancer.

   CAROTENOIZII - DUSMANII RADICALILOR LIBERI

       Carotenoizii / Vitamina A - Morcovi, suc de fructe, caise, ardei roşii, cartofi dulci,ţelina, spanac, tomate, portocale.

  • Deosebit de puternici în blocarea cancerului si încetinirea procesului de îmbătrânire. Se gasesc în fructele şi legumele  de culoare puternică, cum ar fi morcovii, ardeii, mango, caisele.
  • Aportul terapeutic cel mai important ( 80 % ) este dat de betacaroten ( morcovi, caise si cartofi dulci ), luteina ( spanac, telina si varza ) si licopenul ( rosii ).
  • Efectul anticancerigen al licopenului este remarcabil ( protectie 55 % ) pentru cancerul de prostata la barbatii de peste 65 de ani.
  • Luteina, alfa - si beta – carotenul sunt asociate cu scaderea semnificativa a riscului de cancer de san sau pulmonar.

  BETA-CAROTENUL

         Într-un studiu din Boston, bărbaţii de vârstă medie care au suferit de angină pectorală au redus riscul de atac de cord cu 50%, după adăugarea de beta-caroten în dietă .

        Folositi cu incredere : morcovi, mango, caise, sparanghel, broccoli, muştar, verdeaţă,pepene galben, dovleac, spanac, bostan,andive, cartofi dulci ,napi, roşii ,salată, lubeniţă (pepene verde).

  • Beta-carotenul este cea mai bună apărare împotriva cancerului si a bolilor arterelor coronare.
  • Beta-carotenul, spre deosebire de alte forme de vitamina A, este non-toxic în orice doză.

  PROTEINE, VITAMINE, MINERALE.

       Proteinele sunt componentele pe care organismul le foloseşte pentru fabricarea hormonilor,sângelui, enzimelor, genelor,muşchilor, pielii, părului şi unghiilor,tendoanelor şi ligamentelor, etc.

       Cele mai bogate surse naturale de proteine animale includ: Carne, peşte, ouă, produse lactate.

         Dar, consumul de carne este în mod clar asociat cu unele dintre cele mai grave boli cum ar fi cancerul, bolile de inimă şi osteoporoza.

      Consumati mulţi morcovi, telina, patrunjel, rosii, broccoli, varza, mere, portocale, sucuri de legume si fructe si apa multa !

      Legumele şi fructele conţin proteine dar în cantităţi mai mici.

     Asigurându-te că ai cel puţin opt aminoacizi în dietă, în cantităţi adecvate.

     Pentru vegani, care nu consumă niciun fel de produse de origine animală, obtinerea celor opt aminoacizi esenţiali este importanta.

     Cele mai bune surse de aminoacizi din proteine non-animale sunt: Fasole / leguminoase, cereale integrale / grâu, secară, ovăz, orz, orez, porumb, mei.

     Dieta vegetariană echilibrată oferă proteine de la un număr de surse diferite, care se completează reciproc ( precum cerealele şi leguminoasele ).

    Combinarea lor asigură evitarea deficienţelor de aminoacizi esenţiali.

     Aminoacizii, care lipsesc din leguminoase , vor fi furnizati de cereale şi vice-versa. Asigurati-va că dieta este bogată în leguminoase, precum şi in cereale.

     Soia este una din puţinele surse vegetale care furnizează proteine complete, oferindu-vă astfel o mai mare flexibilitate în combinaţiile voastre dietetice.

     Sursele de proteine vegetale, cum ar fi legumele şi cerealele integrale sunt foarte bogate în substanţe nutritive şi fibre de protectie.

  VITAMINELE

      Vitaminele sunt necesare pentru funcţionarea normală metabolică a organismului. Ele formează o parte de enzime pentru a ajuta la finalizarea reacţiilor chimice în organism şi sunt componente ale hormonilor.

       Vitaminele pot face soluţii numai în apă (solubile în apă) sau numai în lichide grase (grăsime solubilă).

      Fără vitamine apar boli sau chiar se pune  viaţa în pericol, inclusiv scorbut de la un deficit de vitamina C sau chiar pelagra de la un deficit de niacină.

       Vitamina B12 poate fi obţinută din produsele lactate.

  • Pentru sănătatea celulelor roşii din sânge şi a sistemului nervos.

       Poate fi obţinuta din anumite alimente fortificate, cum ar fi cerealele integrale la micul dejun, extract de drojdie şi lapte de soia.

      Vitamina C din legume si fructe

  • Blochează producţia nitrozaminelor cancerigene.
  • Contribuie la hemoglobina si la producerea de globule roşii in măduva oaselor.
  • Reduce actiunea radicalilor liberi.

       Vitamina C încetineste procesul de instalare a maladiei Parkinson, reduce riscul de rigidizare a arterelor.

        Ajută la prevenirea cataractei şi protejează împotriva unui spectru larg de tipuri de cancer.

     Vitamina D în cantităţi mici în produsele lactate

  • Menţinere rezistenţei osoase, poate fi formată în piele prin acţiunea luminii soarelui.

       Alternativ, ei pot mânca alimente, cum ar fi cereale la micul dejun, care sunt fortificate cu nutrienţi.

       Vitamina E (tocoferol, solubil în grăsimi ) este antioxidantă şi este un important stimulent al sistemului imunitar.

        Ajută la atenuarea oboselii şi oferă oxigen ţesutului, pentru a accelera vindecarea rănilor, arsurilor şi afecţiunilor pielii.

        În parteneriat cu seleniul mineral, se neutralizează radicalii liberi, care accelerează procesul de îmbătrânire celulară şi cerebrală şi cresc riscul de cancer.           

 LEGUME CRUCIFERE

       “Cruciat împotriva cancerului "(conopidă, varză de Bruxelles, varza, napi, ridichi, hrean, creson , broccoli, gulii, muştar).

 

       Cruciferele pun cruce cancerului - ideale pentru plamani, vezica si prostata.

      Singurele plante ce contin mari cantitati de glucozinolate,  ce se transforma in puternice molecule anticancerigene chiar  in timpul masticatiei ( izotiocianati si indoli ).

      Documentatiile din Elvetia, Italia si China, mentioneaza o reducere cu 50% a riscului de cancer.

              Broccoli

Printre cele mai bogate alimente în extinderea vieţii, menite să îmbunătăţească sănătatea, fitochimicale ( sulforafan, PEITC, I3C )care protejează împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare şi îmbătrânirii premature.

Broccoli este vedeta numărul unu, de necontestat, pe lista Institutului Cancerului.

O jumătate de cană de broccoli pe zi oferă protecţie la mai multe forme de cancer, inclusiv cancerul de esofag, stomac, colon, pulmonar, laringe, prostată, gură şi faringe.

         Motivul principal - sulforaphane - (un antioxidant care se găseşte in crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles, morcovii şi varza).

         Un studiu recent -  "lucrează prin lipirea lor de toxinele întâlnite, prevenind produsele chimice să atingă materialul celular genetic şi revărsarea substanţelor nocive din organism ".

Un al doilea motiv - inactivează estrogeni care promovează cancerul de ovare, de sân şi col uterin.

Broccoli conţine atât beta, cât şi alfa-caroten care favorizeaza involuţia cancerului pulmonar.

          Broccoli are de asemenea un conţinut ridicat de clorofilă, care blochează în mod eficient mutaţiile celulare pre-canceroase şi stimulează, de asemenea, hemoglobina şi producţia de celule roşii din sânge.

Compuşii amino-sulfuroşi din broccoli ajută la detoxifierea excesului de cobalt, nichel şi cupru în organism, precum şi normalizarea zahărului din sânge, în cazul nivelurilor prea ridicate (hiperglicemie).

O ceaşcă de broccoli are doar 45 de calorii - toate derivate din carbohidraţi, mari consumatori de energie.

O porţie de broccoli prevede, de asemenea, cu 125% mai multă vitamina C decât o ceaşcă de suc de portocale pentru protecţia împotriva infecţiilor, care, împreună cu antioxidantul anticanceros beta-caroten, reduce riscul de tumori gastro-intestinale şi ale tractului respirator.

Broccoli livrează mai mult calciu decât laptele de vacă şi într-o formă care este mai uşor de asimilat decât din majoritatea surselor verzi de plante. Este unul dintre alimentele vegetale bogate în proteine-aminoacizi. O ceaşcă prevede mai multe proteine amino-acide decât o cană de porumb sau orez - pentru numai o treime din calorii.

UTILIZARE

De căutat broccoli viu colorat cu muguri închişi (cel mai mic cap, cea mai bună aromă). Se păstrează broccoli în cutii de legume pentru a proteja vitamina C (la 0°C, acesta îşi păstrează nivelurile de vitamina C timp de două săptămâni). Pentru a utiliza, se clăteşte bine, se taie frunzele, se secţionează codiţele de lemn şi se împarte capul şi tulpina în felii subţiri.

În timpul gătitului, cu cât e mai scurt timpul de gătire, cu atâta mai puţin se descompune uleiul de broccoli, de muştar în compuşi de sulf mirositori. Cea mai bună metodă de retenţie pentru vitamine şi miros şi control al culorii este albirea a 2 ceşti de broccoli tăiat în 3 linguri de apă, timp de trei minute, la microunde, la 600 waţi.

           VARZA

     Varza oferă mai multe beneficii anticanceroase decat orice altă familie de legume. Aceasta este bogată în doi antioxidanţi - sulforaphane şi complexul flavonoidelor- care stimulează producţia de enzime ale corpului , care luptă împotriva cancerului.

O porţie de varză pe săptămână ar putea reduce şansele de cancer de colon cu 66%.

Varza- patru beneficii, în afară de simpla protecţie anticancer

     Varza este una dintre cele cinci surse de fibre vegetale, furnizarea de beta-caroten (varză roşie conţine, de asemenea, licopenul caroten), potasiu, şi 50% din doza zilnica recomandata de vitamina C (în 1/2 ceasca).

     Combinaţia de potasiu-vitaminaC reduce nivelul colesterolului, previne coagularea sângelui şi reduce riscul bolii coronariene a arterelor.

     Sucul de varza este, de asemenea, de ajutor în vindecarea cirozei hepatice, infectiei cu candida , anemiei şi ulcerelor peptice şi duodenale (ingredientul secret de vindecare este factorul vitamina U).

        Sucul brut de varza fermentata este notabil ca efect nutritiv asupra florei intestinale, stimulează intestinele; ameliorează constipaţia cronică şi oferă un laxativ blând şi natural.

        Biologic, substanţele active din varză inhibă hiperfuncţia glandei tiroide. Şi ½ ceaşcă de suc de varză pe zi, e un antiacid bun.

        Datorită vitaminei C şi beta-carotenului, sucul de varză este un substitut bun al citricelor pentru cei alergici la sucul de portocale: combină varza roşie cu roşii sau ţelină.

 

            MORCOVII

     Morcovul, un membru al familiei umbelifer (ţelină, păstârnac, fenicul, chimen, mărar).  

     Morcovul o cale zilnică de a învinge cancerul şi boala coronariană.

     Ca şi sparanghelul şi anghinarea, morcovii au fost mai întâi o rădăcină farmaceutică şi abia mai târziu una comestibilă.

      Medicii greci foloseau morcovii pentru rădăcina de morcov şi suc pentru a trata cancerul.

Din cele 25 de legume, morcovii furnizează cele mai multe proteine, calciu, fier și vitaminele A, C, şi B, depăşind sucul de fructe, fasolea verde, conopida şi broccoli, chiar roşiile şi porumbul.

      Medicii greci foloseau morcovii pentru rădăcina de morcov şi suc pentru a trata cancerul.

     Un morcov pe zi, (sau 1/2 ceaşcă rasă sau felii sau morcovi storşi), pentru a reduce riscul de cancer pulmonar la jumătate. La doza dublă,morcovii reduc colesterolul cu o medie de 11%.

      Morcovii, ca şi alte alimente bogate în caroten (spanac, broccoli, etc), blochează în mod eficient deteriorarea progresivă caracteristic celulară din cazurile de cancer de laringe, esofag, prostată, vezică urinară, col uterin şi ficat, precum şi îmbătrânirea prematură a cataractei

      Morcovii sunt cea mai bună sursă având al cincilea complex de caroten, după varză, spanac şi dovleac. Un morcov mare crud furnizează 13.500 de unităţi de pro-vitamina A beta-caroten (o a doua sursă doar la ficatul de vită).

      Morcovii, de fapt, sunt o sursă de alfa-caroten, de asemenea, împreună cu alte fitochimicale - acizii p-coumaric şi clorogenic – despre care studiile epidemiologilor au indicat faptul că întrerup în mod eficient formarea de cancerigeni în stadiile lor timpurii.

      Morcovii luptă împotriva cancerului cu flavonoidele antioxidanţi, conchide un studiu de cinci ani din Ţările de Jos, protejează, de asemenea, inima prin reducerea formării de LDL oxidat, un factor important în întărirea arterelor.

Cum împiedică un morcov pe zi două tulburări:

      Morcovii asigură vitamina C şi acidul folic - o combinaţie care face din morcovi o apărare puternică împotriva bolilor nutriţionale respiratorii, de la răceală la gripa mortală (terapia regulată cu suc de morcov uşurează respiraţia în cazul astmului bronşic,de asemenea, reflectând practica grecilor antici care hrăneau caii cu morcovi pentru îmbunătăţirea respiraţiei lor).

       Această combinaţie de asemenea, luptă împotriva bolii parodontale(în care există de obicei o deficienţă a acestor două vitamine) şi chiar împotriva malformaţiilor congenitale determinate de deficitul de acid folic.Fosforul din morcov este o bună sursă de energie pentru nervi.

       O altă sursă de energie în morcovi este fierul (vitamina C şi fierul, în morcovi, lucrează împreună). Sucul de morcovi este, de asemenea, o sursă primă de absorbit cu usurinţă, fosfor pur, calciu vegetal şi enzime digestive importante.

Cocktail-uri de morcov pentru controlul artritei

      Sucul de morcovi (sau supa) este, de asemenea,cel mai bun lichid, ce furnizează cantităţi echilibrate de sodiu şi de potasiu, doi electroliţi metabolici importanţi.

      Morcovii, amestecaţi cu andive sunt de ajutor pentru a vindeca artrita, o tulburare în care aceste minerale sunt slab furnizate).

      O persoana sanatoasa, are o sursă de 2 ani de vitamina A stocată în ficat.

BENEFICII SUPLIMENTARE

  • Ajută la tratarea unor afecţiuni oculare.
  • Ajuta la controlul glaucomului.
  • Stimulează creşterea oaselor, dezvoltarea dinţilor.
  • Formarea şi menţinerea sănătăţii pielii, părului.
  • Rezistenţa organismului la infecţii respiratorii.
  • Tratament pentru hipertiroidism.

         Ţelina şi frunzele de ţelina

       Ţelina este singura legumă care produce androsteron, un hormon produs de ambele sexe (dar în mare măsură de către bărbaţi).

       Ţelina a fost utilizată din secolul 18 de olandezii vindecători.

        Tulpina hipertensiunii

      De ce vindecătorii tradiţionali orientali folosesc ţelina pentru a produce medicamentele de hipertensiune?

      Ţelina conţine substanţa 3 butylphthalide, pe care cercetătorii o descriu ca un produs chimic care reduce tensiunea arterială prin relaxarea musculară de-a lungul vaselor de sânge.

        O doză echivalentă de phthalide cu patru tulpini de ţelină pe zi solicită o scădere a tensiunii arteriale şi a colesterolului.

        Ţelina contine nutrienţi pentru sănătatea inimii: potasiu, vitamina C si ca păstârnacul si varza, multe fibre (1,9 grame pe 1/2 cană).

        Ţelina este o rădăcină bogată în fosfor şi potasiu pentru sănătatea şi vindecarea limfatică, nervoasă şi a sistemului urinar.

       Cocktailul de ţelină  este o modalitate de remediere a acidozei şi a altor condiţii acide ale organismului (inclusiv artrita, pe care mulţi medici naturişti o clasifică ca fiind o tulburare acidă).

        Sucul de ţelină este un element esenţial în orice dietă de curăţare interioară.

      Sucul de ţelină, de asemenea, contribuie la susţinerea integrităţii tractului intestinal şi flexibilităţii musculare.

     Ţelina este, stoarsă pentru a extrage uleiul de vindecare, care ajută la purificarea sângelui şi curăţă tractul urinar.

    Sucul de telină cu andive şi morcovi oferă deseori ajutor în astm.

    Ţelina este un produs alimentar pentru tinereţe şi frumuseţe.

    Complexul B (mai ales acidul folic), plus electroliţi de potasiu, fosfor şi sodiu sunt esentiali pentru rezistenţa şi longevitate.

     UTILIZARE

Ţelina se foloseste rasă, cuburi sau mărunţită, în salate de fructe sau salate vegetale  crude, in băuturi, supe, tocăniţe gatite.

Gustare în dietă: Se umplu tulpinile cu piure de tofu, humus, piure de avocado sau piure de rădăcini de legume (morcovi, napi, sfeclă, etc).

Ţelina poate fi fiartă (de preferat în stil antic roman), aburită şi servită cu muştar sau cu sos bechamel scăzut în grăsimi.

Frunzele de ţelină pot fi folosite ca un substitut pentru coriandru sau pătrunjel în salate fără sare şi supe reci.

Sucul de ţelină este compatibil cu aproape toate legumele şi fructele.

     Ţelina gătită adauga consistenţă şi aromă  piureului de cartofi, de morcovi şi guacamolelor.

     Ţelina poate fi folosită ca un substitut al conopidei fierte (al cărui gust îl imită). Sau se serveşte ţelina întreagă, umplută şi coaptă ca un ardei gras.

      O dietă săracă în grăsimi, prin contrast, construieşte sănătătea cardiovasculară, care, la rândul său, declanşează nivelul înalt de sanatate al altor sisteme ale organismului.

               Vinetele

        Conform Institutului Naţional de Cancer (american) , combinaţia de fibre solubile şi antioxidante  din vinete poate ajuta la prevenirea efectului steroidian hormonal care determina anumite tipuri de cancer.

        Vinetele au capacitatea de a spăla colesterolul crescut din organism.

        Sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu, mineral pentru o inimă sănătoasă, care normalizează nivelul de sodiu.

        UTILIZAREA

     Se caută plante ferme, satin-netede, grele pentru dimensiunea lor, de o culoare uniformă, cu capac verde intact.

     Vinetele sunt foarte perisabile (se păstrează timp de o săptămână) şi sunt etileno-sensibile, aşa că se păstrează  departe de fructe, cum ar fi merele, care emană acest gaz când se coc.

Nu se decojesc până nu sunt gata de folosire.

             USTUROIUL

       Usturoiul are peste 100 de componente de vindecare, care ajută la menţinerea sănătăţii  în tot corpul.

     Albert Schweitzer l-a folosit pentru a trata dizenteria amoebică.

     În timpul Primului si celui de-al doilea Razboi Mondial, usturoiul a fost folosit de militarii britanici pentru a controla infecţiile şi cangrena.

     Ce face usturoiul un medicament vegetal atât de bun?

     Vitamina A, B, şi C, calciu, potasiu, fier şi antioxidanţi, caroteni, germaniu şi seleniu, plus nenumărati agenţi biologici activ combinaţi.

Cei mai importanţi constituenti sunt cei 33 de compuşi sulfuroşi ai usturoiului, în special aminoacizii volatili.

     Alicina este eliberată atunci când pereţii celulelor de usturoi sunt zdrobiţi sau presaţi. Alicina este ceea ce dă tuturor legumelor din familia Allium (inclusive praz, ceapă eşalotă şi arpagic), iuţeala lor caracteristică.

      Usturoiul ameliorează congestia bronşică, tulburările vezicii biliare, dispepsia şi diareea.

      Ca şi ginsengul, este într-o clasă de aşa-numite plante adaptogene, care refac echilibrul metabolic şi blochează radicalii liberi care compromit sistemul imunitar.

      Usturoiul poate curăţa întregul sistem circulator în mai puţin de o oră.

             Usturoiul si Hipertensiunea

      Terapia cu usturoi are, de asemenea, un efect de vindecare asupra tensiunii arteriale şi elimină durerea angină, ameţelile.

      Ingredientul magic este prostaglandina A din usturoi.

      Usturoiul inhibă, de asemenea, activitatea enzimelor hepatice şi influenţează modul în care grăsimile sunt metabolizate, ceea ce este util în tratarea ulcerelor gastrice, precum şi în creşterea nivelurilor de insulină din sânge la diabetici.

USTUROIUL SI INFECŢIILE

      Competenţele usturoiului ca un agent antibacterian şi antifungic au fost cunoscute şi utilizate începând cu 1947.

      Usturoiul are eficacitate faţă de streptococi, stafilococi, ciuperci, şi infecţii cu candida, precum şi faţă de numeroase tulpini de gripă.

      De fapt, el nu numai că distruge bacteriile existente, dar şi inhibă dezvoltarea bacteriilor în continuare.

      Penicilina inhibă numai bacteriile grampozitive, alicina din usturoi contracarează atât tulpinele gram-pozitive, cat şi pe cele gram-negative.

            UTILIZARE

       Se păstrează capetele de usturoi într-o plasă, într-o cameră rece, uscată sau se udă căţeii de usturoi peste noapte, pentru a creşte aciditatea şi elimină riscul de botulism (care poate apărea la legume rădăcinoase scazute în acid), iar apoi se mută căţeii de usturoi într- un borcan cu ulei.

            GHIMBIRUL

    Confucius a scris că niciodată nu a luat cina fără ghimbir.

     În Anglia ghimbirul a fost recomandat in timpul lui Henry VIII ca un remediu împotriva ciumei.

     O doză de ½ linguriţă de pudră de ghimbir depăşeşte 100 mg de Dramamină în studii controlate.

     Studiile arată că extractul de ghimbir este eficient în uciderea salmonelei şi inhibarea ciupercilor care produc aflatoxina, un puternic cancerigen.

      Ghimbirul conţine doi compuşi fenolici, shogaol şi zingeron, care protejează grăsimile de riscul de a fi afectate de radicalii liberi extrem de distructivi, care declanşează cancerul şi accelerează procesul de îmbătrânire.

        Aşchiile, rădăcina de ghimbir uscat, praful de ghimbir şi ghimbirul conservat şi sucul de ghimbir sunt obţinute din cioturile rădăcinilor numite "mâini".

     Ghimbir pentru inimă

      Potrivit cercetătorilor, ghimbirul blochează cheagurile de sânge, lucrând pentru a inhiba sinteza de celule din sânge a tromboxanului, care declanşează periculoasa coagulare aortică.

      Ghimbirul contine ingredientul activ Gingerol, care seamănă cu cel al aspirinei, un alt binecunoscut medicament care subţiază sângele.

      Cercetările indiene indica faptul ca ghimbirul în stare proaspătă şi sub formă de praf scade nivelul colesterolului din sânge şi ajută la deplasarea lipidelor autobasculante care au efect într-o dietă bogată în grăsimi.

      Ghimbirul în sucul matinal şi in ceaiul de seara, funcţionează ca un medicament spun biochimiştii, pentru a ajuta la blocarea schimbărilor mutaţiilor celulelor care declanşează cancerul.

      Ghimbirul reduce, de asemenea, febra şi recuperarea în urma bolilor respiratorii.

       UTILIZARE

      Pentru eficienţă maximă, se utilizează sucul sau pulpa de rădăcină de ghimbir rasă proaspăt. Se utilizează o presă de usturoi pentru a extrage sucul, apoi se toacă restul pulpei.

      Rădăcina de ghimbir are o afinitate pentru legume rădăcinoase, cum ar fi sfecla, morcovii şi este gustoasă  în feluri de mâncare cu nuci şi supe. Se foloseşte nu mai mult de ½ linguriţă de rădăcină proaspătă, tocata, rasă, sau stoarsă.

Atenţie la gătit! Ghimbirul caramelizat devine acru.

      Se utilizeaza sub formă de ceai, suc sau dressing (sos) la salată sau adăugat în cadă ca formă de vindecare.

         GRAPEFRUIT

       Sucul de la un grapefruit roz proaspăt are de 27 ori mai mult beta-caroten decât soiul alb. Dar ambele suplinesc cu antioxidanţi licopen şi vitamina C şi sunt bogate în potasiu.

       Pectina continuta scade colesterolul din sânge şi reduce placa arteriala.

      

       Licopenul din grapefruitul roz este important pentru funcţia de reproducere.

      Femeile cu niveluri ridicate ale acestei substanţe au de obicei o scădere de cinci ori în riscul de displazie de col uterin.

       Este, la fel de eficace ca şi chinina în tratarea infecţiei.

                  CEAPA

       Conform studiilor Institutului Naţional al Cancerului, diversele produse chimice din ceapă inhiba creşterea celulelor canceroase, în special în sistemul gastro-intestinal in leucemie.

      Are 25 de ingrediente secrete care luptă împotriva cancerului.

      Ceapa conţine 25 de compuşi activi, flavonoidele antioxidante (inclusiv quercetin, care este un puternic agent dezactivator cancerigen),antioxidanţii cumarină şi acidul elagic, plus pectina de fibre (de asemenea, găsită în cereale şi fructe).

      Ceapa scade nivelul zahărului din sânge, la fel de eficient ca unele reţete medicamentoase de bază în diabetul zaharat, datorită conţinutului ei de alil propil disulfură (APDS).

 

       Ca şi usturoiul, ceapa ajută la prevenirea trombozei şi reduce hipertensiunea arterială, din cauza factorului A2 (prostaglandine) pe care îl conţine.

       Ceapa, de asemenea, poate stimula o inimă slabă. Sucul unei  cepe poate creşte, , nivelul de colesterol bun, HDL cu 30%.

      

ANTIBIOTICE DIN CEAPA

     Compuşii sulfurosi şi uleiurile de muştar din ceapă ajută la prevenirea răspunsului inflamator care duce la atacuri de astm şi alte tulburări respiratorii.

     Ca medicamente tradiţionale chinezeşti, ceapa şi usturoiul au fost utilizate pentru tratarea tuberculozei şi ca vechi remediu pentru tusea convulsivă.

     Pentru fumători sau astmatici : se decojesc şi se feliază două cepe, se acoperă cu miere închisă la culoare, se stochează într-un recipient acoperit peste noapte şi se strecoară în dimineaţa următoare. Se diluează cu apă şi sirop de lămâie şi se ia la intervale de două ore, pentru a vindeca gâtul.

     Consumul de suc de ceapă înainte de expunerea la iritanţi reduce atacurile de astm bronşic cu aproximativ 50%, potrivit cercetătorilor germani şi folosirea uleiului de ceapă  poate reduce inflamatia.

     PORTOCALELE

     Cercetătorii americani au descoperit că portocalele, grapefruitul şi mandarinele sunt alimente excelente ,preventive şi curative împotriva bolilor de inimă şi cancer.

       Antioxidanţii cumarină , monoterpene si  seleniu din citrice promovează o buna circulaţie şi distribuţie a oxigenului în ţesuturile şi celulele corpului - factori care figurează în prevenirea cancerului.

    Portocalele sunt benefice în vindecarea tuturor tulburărilor sistemului respirator precum şi  în prevenirea infecţiilor virale.

     Mineralele electrolitice abundente - potasiu, calciu, sodiu şi magneziu, plus fibre (pectină), dau portocalelor capacitatea de a stabiliza colesterolul din sânge.

      Vitamina C şi bioflavonoidele din portocale acţionează direct pentru a preveni agregarea de celule roşii din sânge, care pot provoca atacuri de cord.

       Portocalele (şi alte citrice) conţin acizi fenolici, antioxidanţi care previn deteriorarea radicalilor liberi şi neutralizează cancerigenii ca nitrozaminele, care se formează în stomac atunci când nitriţii din alimente se combină cu ezimele apărute în mod natural.         

      Ele promovează, de asemenea, producţia de glutation, un aminoacid, care este unul dintre detoxifianţii cei mai puternici ai corpului.

     O portocală pe zi furnizează, de asemenea, cerinţa de vitamina C şi mâncată cu un supliment de fier, se dublează absorbţia de minerale sănătoase pentru energia inimii.

     Portocalele furnizează, de asemenea, acid folic şi sunt o sursă mai bună de calciu decât pâinea integrală de grâu, broccoli sau cartofii dulci .

      Citricele sunt printre cele 12 fructe care nu se coc după recoltare (împreună cu fructele de pădure, cireşele şi prunele).

      Portocalele  sunt de obicei gazate, vopsite şi ceruite în scopuri comerciale.

      Alegeti portocalele organice !

     O dată deschis sau stors, sucul de citrice se consuma proaspăt.  Sucul de portocale îşi pierde in timp vitamina C.

 

             PĂTRUNJELUL

       Niciun fel de mâncare cu super- protecţie de vindecare nu este complet fara patrunjel.

       Calitatile antitumorale ale pătrunjelului provin din şase surse. Pătrunjelul conţine beta-caroten (10000 UI pe 1/2 cană), vitamina C (10 ramuri furnizează 15% din doza recomandată de vitamina C), plus patru antioxidanţi : cumarine, flavonoide, monoterpene şi polyacetylene, care par a bloca sinteza prostaglandinelor care promovează cancerul.

      Toate cele şase din aceste elemente consolidează sistemul imunitar şi cardiovascular.

 

       Ca sursă de fier naturală, pătrunjelul luptă împortiva deficitului de fier din anemie, una dintre cele cinci cel mai frecvent intalnite probleme de sănătate în rândul femeilor la pre-menopauză.   

       Pătrunjelul de asemenea, oferă mult acid folic, vitamina de care este nevoie în doză dublă faţă de doza uzuală, în timpul sarcini.

       Potrivit cercetătorilor, potasiul, calciul, fosforul şi iodul din seminţele de pătrunjel, rădăcină şi frunze ajută la vindecarea infecţiilor rinichilor şi ale tractului urinar, ridică nivelul de energie şi uşureză disconfortul reumatismului.

       Se păstrează două legături de pătrunjel (frunze plate şi creţe) într-un vas umplut cu apă, în frigider(este o împrospătare naturală) şi se pune în salate, supe şi alte feluri de mâncare preparate.

Se amestecă 1 ceaşcă de pătrunjel tocat în orice combinaţie mixtă de salată verde.

Se amestecă pumni de pătrunjel cu iaurt, se adaugă suc de lămâie şi se foloseşte ca un sos pentru cartofi.

Se poate face pasta de patrunjel o dată pe lună şi se foloseşte ca sos pentru paste, orez,burgeri fără carne, pâine.

Se adăugă o ceaşcă de pătrunjel tocat la salsa, roşii sau sos de primăvară.

      ARDEII

      Capsaicina,  substanţa chimica ce oferă ardeiului pişcătura (capsaicina vine de la cuvântul grecesc kapto, însemnând "Eu muşc".) este ceea ce îl face eficient ca analgezic.

      Această descoperire a dus la dezvoltarea unui tratament aplicat local, crema de capsaicină pentru zona zoster (herpes zoster), neuropatie (care afectează 50% din diabetici) şi mâncărimea de psoriazis.

       Vindecarea a fost raportată la 66% din participanţii la studiu. (Cayenne este listat oficial pentru utilizare, ca un stimulent non-narcotic local, pentru stomac,intestine şi digestie).

      Capsaicina nu rezvolvă doar durerea profundă a pielii,ci şi inflamaţia artritică, reumatoidă şi osteoartrita, prin creşterea sintezei ADN-ului şi declanşarea producţiei de colagenază şi de prostaglandine, cele care scad durerea.

      Capsaicina pe bază de cremă a fost încununată de succes, în timp ce alte terapii pe bază de medicamente au eşuat - în PMP (sindrom al durerii postmasectomie), de exemplu şi în tratarea leziunilor sportivilor.

       Un remediu popular pentru muşcăturile de animale solicită aplicarea repetată a bucăţilor prăjite, ofilite de piper roşu.

      Ardeii Cayenne şi alţi ardei iuţi sunt, de asemenea, folosiţi de botanişti ca ajutor anti-astm, pentru a vindeca acneea şi ca un ajutor somatic (atunci când insomnia este declanşată de durere).

      Capacitatea capsaicinei de a stimula circulaţia reprezintă un ajutor antihipertensiv, iar acest beneficiu al reglării tensiunii arteriale poate explica incidenţa scăzută a trombozei în randul populaţiei producătoare şi consumatoare de chili, cum ar fi Mexic şi Thailanda.

       Ardeii iuţi, de asemenea, ajută la prevenirea deficitului de cupru, care este adesea un factor în ateroscleroză.

       Cayenne şi curcuma ambele amestecuri de ierburi cuplanta curry, par să aibă proprietăţi de vindecare vasculară.

       Capsaicină din capsicum chiar ajută  şi previne oxidarea uleiului vegetal, care poate duce la toxicitatea potenţială cancerigenă.

       Ardeii conţin, de asemenea, vitamina A pro-creştere, beta-caroten împotriva cancerului (ardeiul roşu copt are de 10 ori mai multă vitamina A decât ardeii verzi, roşii şi galbeni şi oferă mai multă vitamina C decat tipuri verzi) şi patru minerale esenţiale - fosfor, fier, sodiu şi magneziu (acesta din urmă este unul dintre cele trei minerale în care dietele americane sunt cele mai deficitare).

        Ardeii sunt, de asemenea, surse de vitamina B6, acid folic (dietele multor femei sunt sarace in vitamina B) şi siliciu, mineral pentru unghii, par, piele si dinti sanatosi.

       Ardeii sunt, de asemenea, o sursă de antioxidant licopen, pigment, care ajută la scăderea riscului de malformaţii congenitale şi scade de cinci ori riscul de cancer la femei, numit displazie cervicala la femeile care nu sunt gravide.

      Ardeiul gras, cea mai bună alegere pentru umplut  în general, este mai dulce decât alte tipuri şi poate fi de culoare verde (cea mai domoală) sau roşie (spaniolii îi numesc "pimientas"), aur galben, portocaliu, violet sau chiar negru. Cele mai bune soiuri sunt mai mari, ardeii Anaheim şi Poblano.

      Pentru a maximiza beneficiile vitaminei C, se mănâncă ardei cu o sursă alimentară de fier (de exemplu, cereale sau fasole verde, ardei umplut).

Un pic de ardei roşu sau verde este un mod perfect de a adăuga nutrienţi de vindecare şi un condiment fără sare, la orice cocktail de legume proaspete.

             Caise

     Trei caise proaspete asigură peste 50% din cota de zi cu zi pentru beta-caroten şi au doar 50 de calorii. Potrivit unei legende, a fost caisa, nu mărul, cel care a crescut în grădina Edenului, iar acesta este acelaşi fruct de vindecare (cunoscut sub numele de Khubani), care păstrează dieta Hunza la tinerii din Himalaya.

      Studiile indică faptul că dietele cu fructe bogate în beta-caroten, cum ar fi caisele, reduc dramatic incidenţa cancerului - în special la nivelul laringelui,plămânilor şi pancreasului.

     Caisele oferă vindecare ex-fumătorilor, deoarece acestea au capacitatea de a dezamorsa efectele latente ale nicotinei. Beta-carotenul ajută, de asemenea,la prevenirea acumulării de plăci în artere, care declanşează boala coronariană.

     Caisele, de asemenea, aprovizionează cu potasiu pentru o funcţionare sănatoasă cardiovasculară: bor, care promovează estrogen la femeile în postmenopauză, fier pentru prevenirea stării de oboseală şi infecţiilor: plus dioxid de siliciu, pentru o piele, păr şi unghii sănătoase.

            SPARANGHEL

Cinci factori pentru protecţia şi vindecarea organismului:

      "Asphargos" (un nume ce înseamna "fluierul vântului"aplicat de către grecii din zilele lui Aristotel), pentru a vindeca totul, de la artrită la infertilitate. În secolele XV, XVI-XVII, sparanghelul a fost un remediu ales pentru durerile de dinţi, tulburările cardiace, hidropizie şi înţepăturile de albine.

       Sucul tonic de sparanghel este tratament pentru tulburări cardiovasculare.

        Există cinci motive nutriţionale pentru acest lucru.

        Leguma noastră preferată de primăvară îndeplineşte 200% din doza zilnică recomandată pentru reglarea presiunii arteriale, electrolit-echilibrarea de potasiu, plus 49% din nevoia de antioxidant ,vitamina C (inclusiv bioflavonoide, care protejează capilarele si previn varicele).

 Factori de sănătate pentru inimă?

     Pectina, fibra de scădere a colesterolului, care reglementează, de asemenea,funcţia intestinală şi vitamina K pentru coagularea normală a sângelui.

SPARANGHELUL CEL BUN

      Sparanghelul conţine cantităţi substanţiale de acid aspartic, un aminoacid care neutralizează cantităţile în exces de amoniac din organism, care cauzează oboseală.

      Sparanghelul este, de asemenea, o sursă importantă din aminoacidul asparagină, esenţială pentru sănătatea prostatei (O modalitate bună de a beneficia de ea, este de a face suc din sparanghel cu morcovi şi castraveţi şi să îl bei zilnic) .

      O ceaşcă de sparanghel fiert asigură 66% din 400-UG ADR pentru acidul folic, care ajută la scăderea riscului de malformaţii congenitale şi a cancerului de colon şi de col uterin.

DIURETIC ŞI DETOXIFIANT

       Vitamina B6 din sparanghel îl face unul dintre cele patru diuretice naturale de top (laolaltă cu pepenele verde, pepenele galben şi anghinarea) pentru scutirea balonării premenstruale şi edemului. (Mirosul caracteristic pe care sparanghelul îl lasă în urmă în urină este un semn de curăţare a rinichilor-vezicii urinare).

Creşterea imunitatii, scăderea în greutate

      Sparanghelul poate creşte imunitatea, în timp ce scazi în greutate.: O cană gătită furnizează 1300 UI (unităţi internaţionale) de beta-caroten şi doar 30 de calorii, cu doar o urmă de sodiu.

      Sparanghelul este alimentul ideal pentru cei care ţin dietă.

         CUMPĂRARE, PĂSTRARE ŞI UTILIZARE

       Vârful de sparanghel  este important. Varfurile proaspete sunt ferme, uscate,compacte, se încheie cu un vârf ascuţit şi ar trebui să miroasă a curat şi a verdeaţă. (vârfuri deschise, mai degrabă decât compacte sau trecute) .Cu cât e mai verde vârful, cu atât mai moale e textura. (Înainte de a fi gătit, se gustă aroma de mazăre a vârfului). Nu toate vârfurile de sparanghel sunt 100% moi. 75% sau mai mult, care  au un vârf predominant alb va fi greu şi lemnos.

       Se foloseşte sparanghelul proaspăt cumpărat sau se înveleşte în prosoape de hârtie umede şi se păstrează într-un recipient pentru legume.

            FRUCTELE AVOCADO

        Avocado este considerat cel mai evoluat nutritiv din toate plantele alimentare.

             Toate în una.

       Cu profilul biochimic mai degrabă al unei nuci, decât al unui fruct, avocado mediu oferă suficiente proteine pentru a înlocui carnea sau brânza într-o masă uşoară. (în unele părţi din Mexic şi America de Sud, de multe ori fructele de avocado sunt servite ca desert şi chiar sunt transformate în îngheţată,tortilla etc).

Unt verde pentru fitness cardiovascular

        Avocado este o sursă de 13 minerale esenţiale, inclusiv fier, cupru şi magneziu, care lucrează ca o echipă pentru a construi şi repara celulele roşii din sânge şi pentru a preveni anemia nutriţională.  

       O porţie de guacamole, de asemenea, vă oferă grăsimi monosaturate (inclusiv oleic, linoleic şi acizi) pentru întreţinerea nivelurilor normale de colesterol.

      Aceasta oferă, de asemenea, o sursă mult mai puternică ritmului inimii de reglementare a potasiului decât o sursă de potasiu standard, ca piersicile, cartofii şi sucul de prune.

      De fapt, studiile sugerează că o jumătate de avocado pe zi, nu numai că satisface nevoia de grăsime mult mai bine decât untul, dar scade colesterolul de la 8% la 42%. Ca un bonus, avocado sunt sarace în sodiu şi colesterol.

             BENEFICII ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE

       O lingură de ulei de avocado pe zi (intern sau extern) asigură vitamina A pentru o piele netedă , rezistentă în timp şi vitamina E, care previne îmbătrânirea prematură.

        În plus, avocado contribuie la funcţionarea neurologică şi îmbunătăţeşte asimilarea vitaminei A.

       Un avocado mieros sau supă verde de praz şi cartofi este o bună apărare împotriva malnutriţiei şi deficienţelor de acizi graşi esenţiali, un efect secundar comun al dietei, care privează pielea de uleiul de care au nevoie glandele sebacee.

         Fructele de avocado sunt sursă a topului evaluat cu trei vitamine B importante: acid folic (dacă nu mănânci alimente cum ar fi smochinele sau făina de ovăz), precum şi piridoxina (B6) şi pantotenic (B5), cei doi nervi care stablizează vitaminele B .

            Body-building şi vindecarea de la talie în jos

        Să serveşti puţină guacamole la masă poate fi singurul aliment care acţionează rapid ca laxativ de care ai nevoie, în conformitate cu antropologul medical Ioan Heinerman (amestecă două avocado cu o linguriţă de oţet de cidru de mere sau suc de lămâie, se ia o lingură când este necesar.) Consistenţa cremoasă, non-iritantă a avocado, îl face să fie prescris pentru colită, ulcer şi tulburări intestinale.

          Avocado: valoarea nominală

       Piureul de avocado este, de asemenea, o mască hidratantă pentru vindecarea tenului uscat (se amestecă cu un pic de ovăz pentru a se lega şi se aplică,pentru a curăţa pielea, 20 - 30 minute,sau pur şi simplu se spală şi se masează faţa şi gâtul cu interiorul de avocado).

Se aplică aceeaşi compoziţie pe genunchii, picioarele şi coatele aspre.

         CUMPĂRARE, PĂSTRARE ŞI UTILIZARE

      Cumpără avocado tare (dar evită-le pe cele învineţite, care pot afecta calitatea) şi lasă-l să se coacă la temperatura camerei (pentru o coacere rapidă,împachetează avocado o zi sau două:. hârtia păstrează calităţile naturale de coacere).

       Fructele de avocado sunt coapte când sunt semi-moi. Dacă nu este complet mâncat, se presară avocado expus cu suc de lămâie, pentru a preveni decolorarea, apoi se bagă la frigider.

           BANANELE

       Nu există nicio altă modalitate mai fructuoasă de a te proteja de ulcer, indigestie, colesterol ridicat, oboseală cronică.

      Cele mai bune fructe, ca surse de minerale.

      Nutriţional, banana este mai bogată în minerale decât orice alt fructe moale, cu excepţia căpşunilor.

      Bananele oferă calciu şi fosfor pentru o piele, dinţi şi oase sănătoase.

     Bananele oferă, de asemenea, mai mult potasiu decât iaurtul - pentru stabilizarea tensiunii arteriale, şi fibre de pectină, la fel de mult ca merele - care previne şi ameliorează atât constipaţia,cât şi dizenteria şi ajută la blocarea absorbţiei de grăsimi, care ridică nivelul colesterolului din sânge.

      Sursa de crom pentru diabetici, pentru cei care ţin dietă şi sportivi.

     Şi mai mult, bananele sunt una dintre fructele cu sursă de crom, micro-mineral responsabil pentru sinteza acizilor graşi şi a colesterolului.

     Cromul este de asemenea esenţial pentru diabetici, deoarece stimulează metabolismul glucozei pentru energie. Cromul grăbeşte pierderea în greutate şi pierderea de grăsime şi promovează o creştere a masei musculare.

     Ca un bonus, bananele sunt sărace în calorii (80 la 100 de bucată), dar ridicate în saţietate. O banană caldă, coaptă poate ajuta la reducerea grăsimii, oferind aceeaşi senzaţie ca untul sau un cub de brânză, cu puţine calorii şi fără grăsime.

    Bananele sunt printre cele mai digerabile fructe la maturitate.

    Bananele ajută la prevenirea sau înlăturarea deficitului de nutrienţi al complexului B, de potasiu şi vitamina C, create de utilizarea regulată a aspirinei, laxativelor, contraceptivelor, băuturi cu cofeină şi alcool.

      Bananele sunt una dintre cele două surse sigure cunoscute de fructe cu vitamina B6, care luptă împotriva infecţiilor (cealaltă este sucul de prune),care este esenţială pentru sinteza hemoglobinei.

CUMPĂRAREA, PĂSTRAREA, ŞI UTILIZAREA

      Bananele nu ar trebui să fie consumate verzi  deoarece, necoapte, au compuşi care inhibă amilaza, o enzimă care facilitează digestia carbohidraţilor complecsi.

     Bananele vor rezista cu trei-patru zile mai mult în frigider, decât la temperatura camerei. (de asemenea, îngheaţă bine şi-şi păstrează culoarea însă se mănâncă imediat ce au fost scoase din frigider).

     Pentru a încetini rumenirea bananei decojite, se scufundă  într-o soluţie de suc de lămâie şi apă sau se amestecă banana tăiată într-o salată de fructe. Bananele supracoapte,decolorate pot fi mâncate coapte sau în băuturi blender, de vreme ce dulceaţa lor intensă va permite să se reducă zahărul cu o treime sau mai mult.

     Se mănâncă o banană uscată pentru triplu calciu de clădire a oaselor, bor şi energizant de potasiu.

 

 

               FASOLEA

PROTEINA SI ENERGIE FĂRĂ GRĂSIMI

      Boabele de fasole, lintea,pintos, limas au aproape de zero în sodiu, grăsimi, colesterol şi sunt scăzute în calorii, 25% provin din proteine. Ca un bonus , o porţie medie de boabe de fasole fierte consumă doar o treime din calorii şi de două ori valoarea de saţietate a unei porţii de lasagna.

Oase puternice

      Fasolea vă oferă construcţia oaselor, nonheme de fier (o formă nonorganică care devine disponibilă şi mai uşor digerabilă, atunci când e consumată în combinaţie cu alimente bogate în vitamina C), magneziu şi criticele minerale,care lipsesc din carne - calciu - pentru sănătatea cardiovasculară şi prevenirea osteoporozei.

Combaterea tulburărilor digestive

      Fasolea asigură mai multe fibre solubile pe porţie decât majoritatea cerealelor sau pastelor întregi de cereale, contând pentru 10 din primele 25 cele mai bune surse alimentare de fibre alimentare, care normalizează digestia şi funcţiile cardiovasculare.         

      Datorită fibrelor, boabele de fasole sunt ceea ce medicul recomandă pentru vindecarea şi prevenirea hemoroizilor / constipaţiei şi pentru funcţiile normale ale colonului.

      Cele mai bune feluri de mâncare clasice de fasole sunt fibre solubile (2,5 g per porţie) şi supa de fasole, ardeiul iute vegetarian (cu fasole Pinto), boabe de fasole, năut, fasole verde; supa de linte, supa minestrone.

FASOLE PENTRU DIABETICI

      O cană pe zi de fasole în formă de supă, fasole bătută sau iahnie sau salată ajută de multe ori la reglarea nivelului de insulină, mai bine decât medicamentele.

     Diabeticii de tip 1 reduc de multe ori insulina, cu 30% sau mai mult, pe un regim de fasole, în timp ce diabeticii de tip II, ale căror organisme produc insulina, reduc înlocuirea insulinei cu până la 90%.

      Chiar mai bine, carbohidraţii complecsi din boabe sunt digeraţi lent, ceea ce le face ideale, atât pentru diabetici , cât şi cei care ţin dieta. De asemenea, suprimă pofta de mâncare.

FACTORUL  ANTI-STRES

       Fasolea este bogată în complex de vitamina B anti-stres, în special B6 şi B3. Şi în cele mai bune 25 de surse de acid folic – pe care organismul îl foloseşte pentru a fabrica noi celule în sânge şi creşterea imunităţii - 12 sunt leguminoase.

       Studii recente indică faptul că acidul folic îmbunătăţeşte rezistenţa organismului la agenţii cancerigeni şi capacitatea sa de a repara daunele lor.

      Fasolea ajută, de asemenea, inima, prin furnizarea unei tensiuni mai mari a sângelui, stabilizând potasiul dintr-o  1 / 2 ceaşcă de iaurt, o banană sau 1 ceaşcă de suc de portocale.

ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE / ANTI-CANCER

       Fasolea, în general, este o sursă bogată de substanţă anti-îmbătrânire, CQ-10 (o co-enzimă care apare în mod natural în organism), în timp ce năutul, în mod specific, furnizează stamina-DMC (dimethylglycine).

       Asociaţia Americană a Consultanţilor în Nutriţie o descrie ca fiind "un factor- produs alimentar reactiv metabolic, care îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imunitar, acţionează ca un agent inflamator şi îmbunătăţeşte metabolismul zahărului şi grăsimilor".

      Fasolea  este unul dintre cele mai bune moduri de a reduce riscul de cancer, conclude un studiu recent australian. Dieta a 88 de pacienţi cu melanom (cancer de piele) era diferită de cea a 88 de oameni sănătoşi într-un singur fel: Aceasta a fost semnificativ mai mică în fasole.

              FRUCTE DE PĂDURE, CAPSUNI

     Pentru sănătate de fier si vindecare, fructele de padure sunt teribile.

     Afinele,zmeura, agrişele, coacăzele, murele sunt toate bogate în vitamina C şi pectina (fibră solubilă care scade colesterolul şi normalizează funcţia colonului şi intestinului), plus bor, constructorul osos şi o serie de antioxidanţi.

     Căpşunile furnizează de două ori vitamina C şi jumătate din caloriile şi fibrele zmeurei. Căpşunile sunt o sursă bună de 20 de diferite minerale anti-îmbătrânire, inclusiv crom, zinc şi seleniu.     

     Şi mai important, acestea sunt o sursă ridicată a compusului acid elagic de dezactivare a cancerului, care, de asemenea, apare în nucile braziliene, cireşe, struguri şi în cantitate mai mică în zmeură.

      Căpşunile, de asemenea, conţin flavonoide, miracolul fitochimic care luptă împotriva cancerului şi a bolilor de inimă şi previne anumiţi agenţi cancerigeni să dăuneze ADN-ului.

       Zmeura, a cărei gamă de culori variază de la alb la roz, la violet şi portocaliu dar pentru majoritatea dintre noi e reprezentată de soiurile roşii sau negre – are de două ori fibra căpşunilor şi mai mult acid folic pentru imunitate decât căpşunile şi e un bun tonic pentru sistemul respirator.

       Bogată în vitamina A amestec-antioxidant şi C, ea este în primul rând, fără alcool, aperitiv stimulator al poftei de mâncare, atunci când este stoarsă singură sau în asociere cu alte fructe de pădure. Zmeura e un remediu pentru condiţiile mucoasei şi cataralei.

              Un pumn de afine

     Patru căi de apărare împotriva diabetului, diareei şi infecţiilor tractului urinar.

     O cană de afine sau afine sălbatice (soi sălbatic care este mai delicat aromat) asigură o treime din doza zilnică recomandată de acid ascorbic plus potasiu pentru inimă sănătoasă şi siliciu, mineral care întinereste pancreasul şi ajută la prevenirea unei tulburări şi a diabetului zaharat.

      Afinele sunt, de asemenea, o sursă de myrtillin, un alt element nutritiv care reglează zahărul din sânge.

     Ca şi murele, afinele sunt antidoturi pentru diaree datorită conţinutului de flavonoide. (Flavonoizii sunt fitochimicale care fac afinele albastre, murele negre, strugurii mov, etc).

      Afinele luptă puternic împotriva bacteriilor şi apăra împotriva infecţiilor tractului urinar şi rinichilor.

      Murele şi afinele sunt cele mai fibroase din această familie şi aprovizionează jumătate din cerinţa zilnică de vitamina C şi patru minerale importante:potasiu, fier, calciu şi fosfor .

      Murele au fost utilizate în scop terapeutic de secole pentru a construi sânge şi a învinge dizenteria. Potrivit vindecătorilor naturişti, un cordial de mure sau două ar trebui să fie meniul fiecărei femei pe săptămână.

      Deoarece aceasta va reduce menstruaţia excesivă, va ajuta la reîmprospătarea sângelui şi,datorită conţinutului de bor, va ajuta la prevenirea tulburărilor osoase, cum ar fi osteoporoza.

       Murele, de asemenea, sunt un bun remediu pentru indigestie, arsuri la stomac şi colită.

Cocktail-uri de afine şi mure pentru inimă şi rinichi sănătoşi

         Afinele (unele din cele trei fructe native în America, împreună cu mustul de struguri Concord ) au fost, împreună cu lămâile verzi, primul fruct anti-scorbut şi sunt încă considerate ca o cămară corectivă pentru hemoroizi, pietre la rinichi şi tulburări rectale.

        Afinele luptă împotriva infecţiilor tractului urinar. În plus, conţinutul lor de iod le face să fie un medicament bun pentru o tiroidă inactivă.

              Coacăze roşii

         Coacăzele roşii,boabe sau sub formă de suc sunt un medicament bun pentru infecţiile cu candida.

         De asemenea, sunt utile pentru a calma infecţiile tractului respirator.

        Conţinutul ridicat de bioflavonoide al coacăzelor roşii ajută la vindecarea vânătăilor, sângerării parodontale, hemoroizilor şi daunelor capilare.

        Acestea sunt folosite ca antiseptic intern de fitoterapeuţii naturişti şi pentru a contracara icterul, intoxicaţiile alimentare, precum şi condiţiile acide din sânge.

        TREI BONUSURI ALE FRUCTELOR DE PĂDURE

       Toate fructele de pădure sunt alimente reci de prim rang. Orice fel de suc de fructe de pădure ajută organismul în reajustarea termostatului intern la o setare mai confortabilă, cand e vremea fierbinte.

       Toate fructele de pădure sunt bogate în nutrienti şi, cu mai puţin de 100 de calorii la o ceaşcă, le face o necesitate pentru cei care ţin dietă, care au nevoie să prevină deficienţele nutriţionale,în timp ce taie caloriile.

       În plus, toate fructele de pădure asigură antioxidantul catechin (de asemenea, în ceaiul verde), şi sunt o sursă neuleioasă, care protejează inima, de vitamina E.

CUMPĂRARE, PĂSTRARE ŞI UTILIZARE

      Cumpară fructe de pădure, care sunt foarte perisabile, la prospeţime de vârf pentru cea mai bună nutriţie.

      A doua alegere: congelate. Se evită boabele dulci,prelucrate sau conservele.

       Se cumpără  în cantitate mică şi se îngheaţă ceea ce nu se poate folosi imediat.Se păstrează fructe de pădure proaspete în frigider într-un singur strat pentru a preveni mucegaiul şi deteriorarea.

       Se evită gătirea lor, s-ar distruge 50% din nutrienţi. (Fructele de pădure congelate reţin aproximativ 80% din vitamina C , stocate la 0 grade Fahrenheit).

         ECHINACEA

      Ce este mai rapid decât un antibiotic?

      Un antibiotic pe bază de plante şi multispectrumul vindecător Echinacea, modulatorul imunitar cel mai bun din lume, în conformitate cu Fundaţia de Cercetare a Plantelor.

       Popoarele native numesc  Echinaceea purpurea "rădăcina de şarpe", referindu-se la utilizarea sa în cazul muşcăturilor de şarpe, şi "planta durerii de dinţi ", datorită efectului de amorţeală pe care îl produce atunci când este mestecată.

        Ca parte a unui ritual străvechi, mediciniştii tribali zdrobeau rădăcina proaspătă şi îşi aplicau sucul pe mâini, permiţându-le să bage mâna-n foc, fără durere.

        De peste un secol, această creştere botanică de imunitate- a fost utilizată în jurul lumii, pentru a activa producerea de celule albe sanguine şi pentru a lupta împotriva infecţiilor şi a calma membranele mucoaselor inflamate, cauzate de gripă şi alte condiţii infecţioase.

       Potrivit sutelor de teste clinice, Echinacea, de asemenea, acţionează ca un antibiotic slab, stimulează glandele suprarenale, creşte producţia de măduvă osoasă şi ţesuturi noi, luptă împotriva herpesului şi contracarează suprimarea sistemului imunitar, cauzată de chimioterapie în cancer şi previne inflamaţia ţesutului, cauzată de alergii.

 

 

 

 

 

This is an animated dialog which is useful for displaying information. The dialog window can be moved, resized and closed with the 'x' icon.